maandag 11 januari 2010

Goedele Liekens 'De blote man in uitzending' @ Belgische Madammen en BabesGoedele Maria Gertrude Liekens (Aarschot, 21 januari 1963) is een voormalige Miss België (1986) en thans een bekende Vlaamse tv-presentatrice en seksuologe.

Goedele Liekens verwierf nationale bekendheid toen ze op 9 mei 1986 Miss België werd. Ze viel meteen op door haar welbespraaktheid en intelligentie. Toen alle missen naar de Miss Universe-verkiezing in Panama werden gestuurd, kwam Goedele Liekens regelmatig in opstand tegen de dingen waartoe de modellen werden gedwongen. Zo weigerde ze mee te doen aan deals waarbij de modellen 's nachts in hotels werden gedropt om als verrassing voor de gasten die extra betaalden naakt tussen hen in te lopen. De volgende ochtend moesten ze weer vroeg repeteren. Ook weigerde ze generaal Manuel Noriega de hand te schudden "omdat die een fout regime leidde."

In België zorgde Belgische Madam en Babe Goedele Liekens voor furore door minister Jean Gol tijdens een receptie te vertellen "dat zijn gevangenissen niet goed draaiden." Na een verschijning op Humo's Pop Poll werd ze door Jan Lenferink benaderd om voor de VARA aan een praatprogramma mee te werken. Ze voltooide eerst haar opleiding en scriptie en presenteerde al gauw haar eigen talkshow op de Nederlandse televisie.

VTM

Toen in 1989 de eerste Vlaamse commerciële zender VTM in de ether ging, kreeg Liekens er een contract. Het eerste programma dat ze er presenteerde was de humoristische quiz Wie ben ik? met Urbanus en Werther van der Sarren. Daarna volgde het sketchprogramma Meer moet dat niet zijn, wederom in samenwerking met Urbanus.

Goedele Liekens begon familiale en seksuologische wetenschappen te studeren en presenteerde een aantal programma's waarin ze haar opgedane kennis kon toepassen. Zo presenteerde ze een poosje het radioprogramma De Lieve Lust op Studio Brussel en het televisieprogramma Vanavond Niet Schat op Kanaal 2.

Hierna presenteerde ze op VTM haar eigen talkshow Goedele en vervolgens het debatprogramma Recht van Antwoord. In 2005 volgde een reeks over Sterke Vrouwen. Liekens is nog steeds regelmatig te gast in Nederlandse televisieprogramma's, meestal als seksuologe.

Een bekend boek van haar is 69 vragen over seks, waar je nooit het juiste antwoord op kreeg. Dit boek verscheen in 1993 bij Uitgeverij Scheffers. "Veel taboes moeten nog worden doorbroken", is te lezen op de kaft van dit boek. In 2005 verscheen Het vaginaboek en in 2006 de opvolger Goedele Liekens haar penisboek.

Goedele Liekens is tevens ambassadeur voor de Verenigde Naties.

Goedele Liekens was getrouwd met Chris Cockmartin. Samen hebben ze twee dochters: Merel werd geboren in 1998 en Celeste in 2000. In 2001 presenteerde Goedele de Vlaamse versie van de succesvolle Britse quiz The Weakest Link, omgedoopt tot De Zwakste Schakel, net als de Nederlandse variant. Na amper een dozijn afleveringen verdween de quiz van het scherm. Goedele gaf later ook zelf aan zich ook niet bepaald gelukkig te hebben gevoeld in de rol van de strenge, bitse spelleidster, zoals opgelegd door het format.

In 2002 verwachtte Liekens haar derde kind, maar het meisje werd na 8 maanden zwangerschap dood geboren. In 2006 scheidde Liekens van Cockmartin. Ze bleven wel samen hun productiehuis Jok Foe leiden.

Goedele Liekens eindigde in 2005 op nr. 206 in de lijst van mensen die genomineerd waren voor de titel De Grootste Belg, maar net buiten de officiële lijst vielen.

Samen met een aantal andere televisiecollega's is Liekens één van de stichtende leden van de Vlaamse Televisie Academie.

VT4

Sinds september 2007 werkt Liekens voor de Belgische SBS-groep. Ze maakte aanvankelijk alleen programma's voor VT4, maar zal later ook voor VijfTV aan de slag gaan. Haar eerste wapenfeit is het programma Slimmer Dan Een Kind Van 10, een kennisquiz waarin volwassenen vragen op het niveau van een kind van tien moeten beantwoorden. De quiz haalde niet het gewenste aantal kijkers en werd verplaatst naar de zondag vooravond.

Later dit jaar start Goedele ook met een nieuwe talkhow.

Bovendien brengt de uitgeversgroep Sanoma binnenkort ook het nieuwe tijdschrift Goedele uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten