dinsdag 3 maart 2009

Kate Ryan @ Belgische Madammen en Babes

Kate Ryan, pseudoniem van Katrien Verbeeck (Tessenderlo, 22 juli 1980) is een Vlaamse zangeres, met Nederlandse ouders.

In het café van haar ouders "De Oude Post" in Tessenderlo playbackte Belgische Madam en Babe Kate Ryan onder meer Sandra Kim en Madonna. Vervolgens entertainde ze een schoolpubliek met covers van onder meer Alanis Morissette en 4 Non Blondes. Haar professionele carrière begon met het toeren met de "Soapband" als achtergrondzangeres.

In 2000 kwam ze in contact met Phil Wilde, wat resulteerde in de in het voorjaar van 2001 uitgebrachte debuutsingle Scream for More. Dit werd de best verkochte dancesingle van dat jaar in België. Op het eind van dat jaar overleed haar moeder. Ze scoorde in de zomer van 2002 haar eerste megahit met Désenchantée. Dit nummer - een dancecover van de gelijknamige hit van Mylène Farmer begin jaren '90 - was goed voor platina in eigen België. Behalve in West-Europa kende zij hiermee ook bekendheid in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Mon Coeur Résiste Encore ("Scream for More"), Libertine en La Promesse ("The Promise You Made") behaalden vervolgens de top van de hitlijsten. In 2005 kampte ze met eetstoornissen.

De zangeres behaalde twee TMF-Awards voor "Beste videoclip" en "Beste Vlaamse zangeres".

Haar nummer Je t'adore, geproduceerd en geschreven door de Zweden Niklas Bergwall en Niclas Kings won in februari 2006 de finale van de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival 2006. De thematiek van het nummer gaat over een gevoel dat ieder ander gevoel overstemmen kan: verliefd zijn. Een opvallend onderdeel uit de choreografie van Je t'adore was de kniezwengel, bedacht door Kristof Goffin, wat in Vlaanderen zorgde voor een echte hype. Ryan behaalde dankzij de doorslaggevende punten van het kijkerspubliek een eerste plaats met 76 punten, wat haar voor La Sakhra (62 punten) en Belle Perez (57 punten) bracht in de einduitslag.

Kate Ryan heeft België vertegenwoordigd op de halve finale van het 51e Eurovisiesongfestival, dat op 18 mei 2006 in de Griekse hoofdstad Athene plaatsvond, en staat op Belgische Madammen en Babes. Ondanks alle hoge verwachtingen haalde ze de finale op 20 mei niet. Ze behaalde de twaalfde plaats in de halve finale, terwijl alleen de eerste 10 zich kwalificeerden. Ze behaalde 69 punten, slechts 7 punten te weinig om naar de finale te gaan (VJR Macedonië behaalde 76 punten en was tiende in de halve finale). Er waren toen even geruchten dat dit slechte resultaat te danken was aan een fout in het systeem. De hele waaier aan drogredenen werd weer opengetrokken: vriendjespolitiek, de Balkanlanden zouden aan de basis hebben gelegen aan de zwakke score. Critici beweren echter dat haar slechte resultaat was te wijten aan een chaotische en rommelige choreografie. De choreografie werd voor het songfestival volledig omgegooid en was totaal verschillend van de choreografie tijdens de nationale voorronde; dit werd haar niet in dank afgenomen.

Je T'Adore haalde de eerste plaats in de Ultratop 50 en kwam ook voor in de rest van de Europese hitparades. In Bulgarije was het al een radiohit voor het Eurovisiesongfestival, net zoals bij sommige Duitse radiozenders.

Nog in 2006 scoorde sexy Kate Ryan een hit met Alive. Haar gelijknamige album kwam uit in september 2006. De fans mochten zelf de titel van dat album kiezen, waarbij ze kozen voor "Alive". De volgende single werd All For You, de hitnotering was bescheiden te noemen.
Voyage Voyage is de nieuwe single van Kate Ryan. Het is een cover van de hit die Desireless er in 1987 een grote hit mee scoorde. Het nummer weet hoog te scoren en wordt vaak op de radio gedraaid. Op de single staat ook het nummer We All Belong. Dit nummer heeft ze opgenomen omdat ze ambassadrice is van de Euro Games 2007, te Antwerpen, een evenement (Spelen) voor holebi's. De single deed het prima, het werd een van Ryan's grootste hits, getuige de top 3-notering in de hitlijst. Men mag dus duidelijk zeggen dat Kate één van de succesvolste ex-Songfestival-deelneemsters is in Vlaanderen. Behalve Clouseau (1991) behaalden maar weinig ex-deelnemers nog de top 50, laat staan de top 10.

Op 6 oktober 2007 gaf Kate Ryan haar eerste soloconcert in de Antwerpse Lotto Arena. Tijdens dit concert stelde ze haar single L.I.L.Y. (Like I Love You) voor die in Maart 2008 op de markt kwam. En begin juni kwam haar vierde album uit, "Free" genaamd. Hierop staat zowel haar zomersingle van 2007, Voyage Voyage als haar nieuwe singles L.I.L.Y. en Ella elle l'a (een cover van France Gall uit 1987). Ella elle l'a behaalde de tweede plaats in Nederland en Zweden en zelfs de eerste plaats in Spanje. Op 5 Augustus is bekend gemaakt dat de nieuwe single I Surrender zal worden, een videoclip is al gemaakt.

Kate Ryan in de running voor Spaanse muziekaward

Kate Ryan is hot in Spanje. In de verkiezing van het belangrijkste Spaanse radiostation, Los 40, behoort de zangeres tot de favorieten voor de award van de beste internationale song met het nummer 'Ella elle l'a'.Of ze het gaat halen, zal op 12 december duidelijk worden. Kate Ryan moet het wel opnemen tegen artiesten als Amy Winehouse , Alicia Keys, Duffy and One Republic. 'Ella elle l'a' was overigens in Spanje een hit van formaat. De single haalde er een achtdubbele platina status.

Kate Ryan doet het goed zowel in binnen en buitenland

Hoewel Kate zaterdagavond met lege handen huiswaarts werd gestuurd door het TMF-publiek, zou het de leading lady van de Belgische pop oneer aandoen om haar bij de verliezers te catalogeren. Daarvoor was en is Kate Ryan te succesvol in binnen- en buitenland.

Of wat dacht u hier van: Ella elle l'a in Spanje genomineerd in de categorie "Beste Internationaal niet-Spaanstalig nummer"!! Als ik u erbij vertel dat haar tegenstanders in deze categorie de mondiale kleppers Amy Winehouse, Alicia Keys, Duffy en One Republic zijn, dan begrijpt u ongetwijfeld het unieke karakter, de waarde en uitstraling van deze nominatie.


Nog enkele indrukwekkende Kate Ryan-cijfers en -feiten op een rijtje:
* Top 10 hit met Ella Elle L'a in Zweden, Duitsland, Polen, Noorwegen, Finland, Nederland, Rusland, Zwitserland,...
* Gouden platen in Zweden, Polen, Spanje, Rusland,...
* Ella Elle L'a 8 dubbel platinum (!!!) in Spanje, 10 weken op nummer één, meer dan 160.000 singles verkocht.
* Top 10 in de "Global Dance Chart" (airplay and sales combined)
* in totaal al meer dan 300.000 singles van Ella Elle L'a verkocht
* Nieuwe single I surrender komt uit in heel Europa.
* Album "Free" gereleased in meer dan 40 landen
* Belgies best verkopende popartiest in het buitenland
* Begin november 2008 op tournee door Canada
* Begin december 2008 op tournee door de UK
* Volgend jaar tournee door Noord- en Zuid Amerika
Een heel dikke proficiat Kate Ryan, de wereld geeft zich over !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten